Back-up

Waarom heeft u een back-up nodig? U kunt abusievelijk iets weggooien of overschrijven, de data kan besmet raken met een virus o.i.d., de harddisk kan crashen, er kan brand uitbreken, etc. etc.
Wat is een goede back-up
Een goede back-up bewaart u dan ook buiten de locatie waar de computer/server staat. De beste back-up is een back-up die een bepaalde tijd terug kan, 5 keer een werkdag, 4 keer een week, en 1 of meerdere maandback-ups, een en ander is sterk afhankelijk van de importantie van de data, de grootte van de wijzingen en de regelmaat waarmee dat gebeurt.
BDR
Tegenwoordig zij er ook systemen welke een snapshot maken van de computer of de server. Begeeft de computer of server het, dan kan de complete server binnen een zeer korte tijd (uren) eventueel gevirtualiseerd terug gezet worden op een nieuwe server. Dit heet back-up disaster recovery (BDR).
Online
Er zijn ook goede online back-upsystemen, waardoor u altijd voldoet aan de eisen van een goede back-up. Het is echter van belang dat u kiest voor een partij welke zekerheid biedt en u duidelijkheid verschaft over waar de data staat en, in geval van calamiteiten, hoelang het duurt voordat u uw data kunt restoren.
Recovery
Indien een harde schijf of een ander medium in uiterste noodzaak toch hersteld dient te worden, zijn er gespecialiseerde bedrijven die dit in stofvrije laboratoria doen. U moet dan denken aan minimaal € 2.000,00 voor een disk.