Antivirus

Bijna iedere gebruiker van computers weet dat er een antivirusprogramma geïnstalleerd dient te zijn maar helaas laten de meeste zich leiden door verkeerde argumenten zoals een bekende naam (Norton/McAfee) of de prijs (gratis, of nog erger gehackt).

Bekende naam
Van Norton is bijvoorbeeld bekend dat deze eens door een trojan overgenomen kon worden en worden gemanipuleerd. Deze trojan zorgde ervoor dat u een melding kreeg dat Norton een x-aantal malware had gevonden en deze had gedeactiveerd. Dit laatste was in dat geval niet juist. De malware ging rustig door met hun gevaarlijke taken.
Gratis of gehackt
Gratis software heeft veel minder functionaliteit, beschermt u niet tijdens het surfen (en daar is het gevaar juist het allergrootst) en kan geen besmettingen verwijderen. Daar zijn juist de betaalde pakketten voor, want anders hadden deze geen bestaansrecht. Een hacker welke voor u een pakket hackt, het risico loopt om jarenlange gevangenisstraf te krijgen en dit gratis doet, heeft maar 1 doel voor ogen; toegang tot uw computer en uw gegevens.

Soms denken mensen dat zij beter beschermd zijn tegen malware wanneer zij meerdere virusprogramma’s naast elkaar gebruiken. Dit is echter onverstandig omdat een antivirusprogramma handelingen uitvoert om een verdacht bestand bijvoorbeeld af te zonderen welke door andere antivirusprogramma’s weer wordt opgevat als een verdachte handeling. Op dat moment grijpen de programma’s over elkaar heen en blokkeren bestanden en complete computers. Deze blokkades zijn dan niet op te heffen en er rest niets anders dan om de computer opnieuw te installeren.

Keuze uit meer dan 70 programma’s

Er zijn ongeveer 70 verschillende antivirusprogramma’s welke goed, matig of zelfs slecht uw computer beschermen. Het allerbelangrijkste is dat het programma de kwaadaardige codes tegenhoudt en daarbij de goede codes doorlaat. Daar er dagelijks duizenden tot tienduizenden van deze (licht gewijzigde) codes bijkomen is het een doorlopend gevecht tussen de criminelen en de bestrijders.

Er zijn veel programma’s welke erg veel tegenhouden waaronder ook echter veel goede codes. Dit noemen wij False Positives en dat is net zo ongewenst als een virus doorlaten. Er zijn heuristische programma’s welke voornamelijk kijken naar de gedragingen van een code (wil een code gegevens verzamelen en verzenden, de computer ombouwen tot spambot, uw toetsaanslagen vastleggen, etc.) en niet elke code in een bibliotheek zetten welke continue gecontroleerd dient te worden. Deze programma’s beschermen het best en zijn tevens erg licht voor het systeem, een voorbeeld hiervan is ESET NOD32.
Ook zijn er websites en e-mails welke u willen verleiden tot aankoop van een gratis of zelfs betaald antivirusproduct welke eigenlijk juist een programma is dat u computer laat besmetten. Deze websites maken u ook vaak bang met meldingen dat u besmet bent om u zo tot de aankoop te verleiden. Advies; start de computer eens opnieuw op en de meldingen zijn verdwenen.
Laat onafhankelijke gerenormmeerde internationale tests bepalen welk programma u het beste beschermd! Zie <hier> de testen.
Ik weet het als ik besmet ben
De tijd dat u doorhad dat u besmet was, omdat uw computer het heel slecht of helemaal niet meer deed, is voorbij. De criminelen zijn er nu bij gebaat om te zorgen dat u niets merkt of zo laat mogelijk.