Beveiliging

Bijna dagelijks staat het in de krant; (geheime/persoonlijke) data welke bij onbevoegden terecht komt en de gevaren op de digitale snelweg. Het zijn vaak allemaal voorbeelden van domheid van de gebruiker en gebrek aan organisatie/interne controles c.q. beveiligingsmaatregelen en is vaak allemaal te voorkomen. Dit is echter ook helaas kenmerkend voor de meeste gebruikers, vandaar dat wij juist aan dit onderwerp veel aandacht besteden. Bijna iedereen doet iets aan inbraakpreventie: SKG** of SKG*** sloten, brandalarm, rolluiken, stil- en/of inbraakalarm, etc. Maar hoe staat het met uw automatisering?

Op dit gedeelte van de site willen wij u zoveel mogelijk bijbrengen zodat u in ieder geval weet wat er allemaal kan gebeuren en hoe u dit kunt voorkomen.
Antivirus.
Zonder een goed werkend antivirusprogramma bent u aan de goden overgeleverd. U wordt dan bestookt door allerlei malware (verzamelnaam voor kwaadaardige en/of schadelijke software). Gratis, gehackte en/of bekende software geeft u absoluut geen garantie dat u ook daadwerkelijk beschermt bent. Een hacker heeft voor u software gehackt met maar 1 reden; uw computer te misbruiken en informatie te stelen. Betaalde software zou nooit kunnen bestaan wanneer gratis even goed zou zijn. Bij gratis software bent u tijdens het surfen niet beschermd (en helaas loopt u daar meer dan 50% van alle besmettingen op door Drive-By-Virussen) en u heeft geen mogelijkheid om eventuele besmettingen te verwijderen.
Back-up.
Als er iets gebeurt (brand, diefstal, crash, virusbesmetting) is uw data veilig op uw extern bewaarde back-ups.
(Personal) Firewall.
Dit is een ‘muur’ voor uw computer welke onbevoegden niet toelaat, en kwaadaardige codes welke bij een eventuele besmetting informatie naar buiten wil verzenden tegen houdt.
Netwerk.
U gebruikt een draadloos netwerk en de communicatie is encrypt (versleuteld) via een goede encryptie (niet WEP!) en door onbevoegden absoluut onleesbaar.
Wachtwoordbeheer.
Als een onbevoegde toch binnenkomt dan is het onmogelijk om de data te bereiken omdat de wachtwoorden niet te kraken zijn.
E-mail.
U en uw personeel (kunnen) weten welke e-mail verdacht is en welke bijlagen niet geopend mogen worden.  U en uw personeel weet wanneer een bepaalde email zonder te openen verwijderd moet worden en herkent wanneer er bepaalde trucs worden uitgehaald zoals een ‘hoax’ en/of ‘phishing’.
Beleid.
Voor uw personeel is het duidelijk wat zij wel mogen, wat niet en wat de sancties zijn.
Adware.
Regelmatig controleert u op adware en schoont deze tracking, reclame en registrerende software zodat de computers hun snelheid behouden.
Encryptie.
Al uw externe gegevensdragers zoals laptops, floppy’s, cd’s en memorysticks (en vergeet de flashkaarten van de fototoestellen en de mobiele telefoons niet) zijn encrypt (versleuteld) en dus onleesbaar voor onbevoegden.
Versiebeheer.
U gebruikt alleen ondersteunde software (dus geen Windows 98) zodat u weet dat u de nieuwste versie heeft en alle bekende gaten gedicht zijn met patches.
Datavernietiging.
Als u gegevensdragers niet meer gebruikt en wegdoet, zijn deze onleesbaar gemaakt.
UPS.
Als de stroom uitvalt, is er geen data verdwenen en wordt uw server beheerst down gebracht.
Internet.
U en uw personeel weet wat veilig surfen is en wanneer data door een ander leesbaar is en wanneer deze beveiligd is.